19. 2. 2013.

MLEČNA PRAŠINA



Tolike godine živimo u zabludi da nam je mleko neophodno za rast, razvitak i jačanje kostiju zbog kalcijuma koji sadrži. 
Međutim zbog nesvarivosti mleka, jetra izvlači kalcijum iz kostiju čime se postiže kontraefekat, i dovodi do raznih oboljenja koje su uzrokovane manjkom kalcijuma.



Najjači argument za ubeđivanje da je mleko zdravo je taj da je i jedini izvor kalcijuma.



Međutim biljke su takođe veliki izvori kalcijuma. Jedan od najvećih izvora kalcijuma je susam, koji može biti korišćen u svakodnevnoj ishrani ubacivanjem u hleb, palačinke, razna slana jela i poslastice.

Da bi se postigla najbolja iskorišćenost sastojaka potrebno ga je samleti. Postoji i varijanta susamovog putera koja se naziva taan ili tahini koji je osnova za pravljenje raznih zdravih namaza.



Osim susama velike količine kalcijuma ima u kombu algi, čak 14 puta više nego u mleku, Takođe su suve smokve, rogač, kelj, soja i badem samo neki od plodova koji sadrže više kalcijuma.

Evo recepta za jednu od omiljenih dečijih poslastica koje se prave sa mlekom.

1 jaje
1 kašika pirinčanog mleka 
2 dcl tople vode
2 dcl kisele vode
1/2 kašičice soli
1 kašičica dekstroze
3 kašike heljdinog brašna
6 kašika pšeničnog inregralnog brašna
2 kašike suncokretovog hladnoceđenog ulja

Sve sastojke pomešati i ujednačeno umutiti. Ispeći palačinke i filovati.


Slani fil :

Na palačinku staviti 2 kašičice sitno mlevenog susama, 1 kašiku taana, par zrna golice, par zrna suncokreta, 1 kašičicu mlevenog lana i malo suvog bosiljka, zaviti i poslužiti.


Slatki fil :


Na palačinku staviti 2 kašičice malteksa ili meda, 2 kašičice kokosovog brašna, 1 kašičicu krupno mlevenog badema, zaviti i uživati.

Posle ovih palačinki koje su krcate kalcijumom, više nikada nećete praviti sa kravljim mlekom.

Нема коментара:

Постави коментар