16. 2. 2013.

KLICE


Kada se govori o klicama misli se na hranu koja je izuzetno bogata hranljivim sastojcima, pa se zbog toga i naziva funkcionalna hrana. Koliko god se činilo da je postupak isklijavanja komplikovan i težak, ipak je drugačije samo što zahteva svakodnevnu kratku pažnju. Namirnice koje se isklijavaju su žitarice i mahunarke : pšenica, spelta, amarant, proso, kinoa, lucerka, naut, suncokret, susam, lan i sl. Klice semenki i žitarica se mogu koristiti sirove i u jelima kuvane, dok se klice mahunarki moraju skuvati ili propržiti.
Postupatk je sledeći : namirnicu dobro operite i potopite je preko noći da odstoji u vodi. Sutradan je stavite u teglu, isperite i pokopite teglu sa gazom zakačenom gumicom za tegle. Smestite teglu na tamno mesto jer klice bolje rastu u mraku, ja držim tegle u odškrinutoj rerni. Jedina stvar koja morate da radite je da naredna tri dana tri puta dnevno ispirate namirnicu tako što sipate vodu u teglu i preko gaze je iscedite. Posle toga klice su spremne za upotrebu. Najpipaviji deo posla je odvojiti klicu od semena, sitnija semena kao što su amarant, kinoa i sl se ne odvajaju nego se jedu zajedno.



Evo recepta za jednu fenomenalnu supicu :

3 kašike klica nauta
2 kašike klica spelte
2 kašike soja sosa
Malo bibera i kurkume


Klice nauta potopiti u 2.5 dcl vode i staviti da se skuvaju oko 5-10 min. Dodati klice spelte, sojasos, biber i kurkumu. Posle par minuta isključiti ringlu poklopiti i sačekati par minuta da se ukusi objedine. 

Pojesti toplo. Nadam se da će ova supica izazvati kod Vas divljenje, kao kod mene i biti stimulans da se bavite klicama, kako bi poboljšali svoje navike ishrane.



Нема коментара:

Постави коментар