Kada se govori o klicama
misli se na hranu koja je izuzetno bogata hranljivim sastojcima, pa se zbog
toga i naziva funkcionalna hrana. Koliko god se činilo da je postupak
isklijavanja komplikovan i težak, ipak je drugačije samo što zahteva
svakodnevnu kratku pažnju. Namirnice koje se isklijavaju su žitarice i
mahunarke : pšenica, spelta, amarant, proso, kinoa, lucerka, naut, suncokret,
susam, lan i sl. Klice semenki i žitarica se mogu koristiti sirove i u jelima
kuvane, dok se klice mahunarki moraju skuvati ili propržiti.
Postupatk je sledeći : namirnicu dobro operite i potopite je preko noći da
odstoji u vodi. Sutradan je stavite u teglu, isperite i pokopite teglu sa gazom
zakačenom gumicom za tegle. Smestite teglu na tamno mesto jer klice bolje rastu
u mraku, ja držim tegle u odškrinutoj rerni. Jedina stvar koja morate da radite je da naredna tri dana tri puta
dnevno ispirate namirnicu tako što sipate vodu u teglu i preko gaze je
iscedite. Posle toga klice su spremne za upotrebu. Najpipaviji deo posla je
odvojiti klicu od semena, sitnija semena kao što su amarant, kinoa i sl se ne
odvajaju nego se jedu zajedno.
Evo recepta za jednu fenomenalnu supicu :
3 kašike klica nauta
2 kašike klica spelte
2 kašike soja sosa
Malo bibera i kurkume
Klice nauta potopiti u 2.5 dcl vode i staviti da se skuvaju oko 5-10 min.
Dodati klice spelte, sojasos, biber i kurkumu. Posle par minuta isključiti
ringlu poklopiti i sačekati par minuta da se ukusi objedine.
Нема коментара:
Постави коментар