KRUPANJ -
VIKEND ZDRAVLJA
Pritisnuti brzim tempom života, ljudi koji
žive u urbanoj sredini, često zapostavljaju sebe i svoje potrebe. Usled toga
dolazi do zdravstvenih tegoba, a skoro sve bolesti su vezane za ne kretanje:
kardiovaskularne bolesti, gojaznost, hipertenzija, stres, depresija, napetost,
ukočenost vrata i mišića, kratkovidost,...
Iskoristite jedinstvenu priliku za odmor,
rekreaciju i učenje!
Boravak u prirodi podoljšava opšte stanje tela,
filziološkog, psihičkog i duhovnog. Na ovom vikendu ćete imati sveobuhvatan rad
na sebi uz pomoć zdravije ishrane, jutarnjih vežbi, radionica, podsticanja
samorazvoja, druženja, razmene iskustava i boravka u netaknutoj prirodi!
Domaćin je Hotel Grand u Krupnju! Okružen
izuzeno lepom i očuvanom prirodom, brojnim kulturnoistorijskim spomenicima:
spomenkosturnica-Mačkov kamen, prirodnjačkog i etno muzej u Dobropopotočkoj
reci, spomen kompleksa-Stolice...
Cena letnje škole u prirodi je 95 eura.
Uplatom od 30 eura izvršili ste rezervaciju svog mesta. Ostatak može na 2-3
rate najkasnije do polaska. U cenu je uključeno spavanje sa hotelskim doručkom
i večera prvi dan, osiguranje i boravišna taksa, osnovni časovi škole zdravog
kuvanja sa dva kompletna ručka i jednom večerom, upoznavanje sa šumskom trpezom,
kupanje u šumskom kupatilu, osnovni kurs škole samorazvoja. Prevoz je
samostalan i nije uključen u cenu. Organizator ostavlja mogućnost da povezuje
učesnike sa automobilima i onima bez, kako bi zajedno putovali i delili
troškove puta.
ŽIVOT ČINE
MALE STVARI-PROVEDITE VIKEND SA NAMA
Naučićete osnovne principe pripreme jela na drugačiji način. Biće
to jednostavna i brza priprema obroka
koji će učiniti da se bolje osećate, da povećate svoju životnu i radnu energiju
i da podignete
nivo života stepenk više
Naučićete kako da probudite svoje unutrašnje biće i zadovoljite
svoju večitu težnju za povratkom sebi!!! Setite se onoga što ste zaboravili!!!
Pogledajte što vas okružuje!!! Okrenite se prirodi i krenite u šumu!!! Vodimo
vas na ŠUMSKO KUPANJE!
Naučićete zašto se upravo sada, baš u ovome trenutku života,
nalazite upravo ovde, gde zapravo i treba da budete! Razlozi zašto ,,odgađate,,
sreću ili zašto zaboravljate uživati u ovom trenutku možda će vam se učiniti
banalnim posle ove letnje škole u prirodi.
Informacije na telefon: 064/1362172 Dragoslav Jovanović i
063/7704043 Nada Ličina Udruženje 'Na putu zdravlja' https//www.facebook.com/NaPutuZdravlja
Program vikenda zdravlja
Petak 24.
jun 2016.
12,00-16,00 časova
okupljanje
16,00-17,30 časova
upoznavanje učesnika I čas samorazvoj
18,00-19,00 časova večera
od 19,00 časova šetnja
trim stazom i upoznavanje sa šumom
Subota 25.
jun 2016.
08,00-08,30 časova jutarnje razgibavanje
09,00-10,00 časova doručak
11,00-13,00 časova šumsko kupanje
13,00-15,00 časova škola zdravog kuvanja-priprema ručka
17,00-18,00 časova radionica
18.30 škola zdravog kuvanja-priprema večere
Nedelja 26. jun 2016.
08,00-08.30 časova
jutarnje razgibavanje
09,00-09,30 časova doručak
10,00-11,00 časova
radionica
11,00-12,00 časova šumsko
kupanje
13,00-15,00 časova škola
zdravog kuvanja-priprema ručka
15,00-16,00 časova
konsultacije sa predavačima i zatvaranje programa.
KUVAJTE I ŽIVITE ZDRAVIJE!!!
******
******
*******
*******
*******
*******
Refresh your spajz
Festival za dobro ljudi, životinja i prirode
Refresh your špajz
*****
Gostovanje RTV Stara Pazova
*****
*****
Alternativa festival - festival duha i tela
Festival za dobro ljudi, životinja i prirode
Refresh your špajz
*****
Gostovanje RTV Stara Pazova
*****
*****
Alternativa festival - festival duha i tela
Cilj fesitvala je da modernim, užurbanim i urbanim ljudima približi
svet alternativne medicine, zdrave ishrane, upozna ih sa načinima da se
opuste, povrate svoju energiju, relaksiraju i lakše rešavaju lične
izazove.
Sem izlagačkog dela i promotera magazina o zdravom životu, planirane su i kulinarske radionice kao i dva „kutka“ u kojima će biti poznati savetnici: psiholozi, life coach savetnici, holistički maseri, autori knjiga za lični razvoj, treneri na časovima fizičkog razvoja…
Želimo da zajedno pokažemo da u užurbanom svetu svako može da pronađe
svoje načine da se oseća bolje, odmornije, srećnije i zdravije – i
koliko je važno da imamo vremena za sebe i svoje bližnje.
*****
ZABLUDE O ZDRAVOJ HRANI (nastavak)
Sledeća zabluda je da priprema iziskuje previše vremena, što je u
suprotnosti sa stvarnim stanjem. Jedino je važno da se obroci planiraju
unapred, a shodno tome i priprema. Kuvanje bilo koje žitarice i ne traje više
od 30-tak minuta, a svoja nutritivna svojstva ne gube ukoliko
stoje tri dana u frižideru, mahunarke takođe. Priprema testenine sa povrćem
traje koliko je potrebno testenini da se skuva, znači 15-tak minuta. Kompletan
ručak sa čorbicom zahteva samo 30-tak minuta vašeg vremena, što svodi kuvanje
namirnica na najkraće moguće vreme čime se zadržavaju nutritivna svojstva i
vrednosti, a time povećava unos hranljivih sastojaka hrane u odnosu na klasičnu
pripremu obroka. Ako nemate vremena da spremite zdrav obrok, potrudite se da
imate spremljene kesice čiji sadržaj čini par kašika mešavine: ovsene ili ražene
pahuljice, seckani lešnici ili bademi, seme golice ili suncokreta, seckano suvo
voće. Dovoljno je da istresete u flašicu nemasnog jogurta, dobro promućkate i
zdrav obrok je spreman, a lišen dodatih šećera i emulgatora koje proizvođači
voćnih jogurta dodaju radi pojačavanja ukusa. Nema opravdanja „ na poslu sam,
nemam vremena da se zdravo hranim, kupiću nešto u gradu...“. Ovako spremljen
obrok omogućiće vam dovoljnu dozu energije jer sadrži složene šećere koji se
polako razgradjuju i drže stabilnim nivo šećera u krvi. Kad steknete rutinu da
u tašnu ili dečiji ranac ubacite kesicu ovakve suve materije i flašicu jogurta,
organizam će naći načina da pokaže svoju zahvalnost.
Takođe jedna od zabluda je da je zdrava hrana nezgodna za nošenje i
konzumiranje van kuće. Umesto da deca u školi upotrebljavaju u ishrani čipseve,
pekarske proizvode, razne hemijske napitke i palačinke, pripremljeno pod ko zna
kakvim uslovima, pripremljen sendvič kod kuće sa domaćim hlebom i namazom, ili izmešano
koštunjavo voće u kombinaciji sa semenkama susama, lana, golice, suncokreta i
koja sveža voćkica u potpunosti zadovoljavaju nutritivne vrednosti potrebne
deci da svoju koncentraciju na času intenziviraju, za razliku od dece koja se
prejedaju raznim ne kvalitetnim namirnicama koji utiču na njihovu umrtvljenost
i ne angažovanje na časovima. Ista stvar je sa odraslima i odlaskom na posao (studenti,
zaposleni..). Zahvaljujući jeftinim sirovinama za proizvodnju ambalaže,
jednokratne kutijice su sve dostupnije. Pripremljen doručak je lak za poneti u
jednoj od takvih kutijica. Takođe i sveže salatice, ukoliko je neko duže van
kuće i potrebno je da ima bar dva obroka.
Jedna od odlučujućih zabluda, koje mnoge odvraća od promene načina ishrane
je da ono što je zdravo nema ukus tj. da je bljutavo. Priprema obroka iz kojih
se izbacuje so, ili svodi na minimalnu količinu, uvodi u upotrebu širok
dijapazon začina, koji podspešuju i pojačavaju ukus hrani koja se priprema.
Takođe izbacivanje belog šećera i belog brašna kao osnovnih sastojka pripreme
slatkiša, ne isključuje upotrebu slatkih poslastica. Postoje alternativni
zaslađivači koji svojim ukusom oplemenjuju a nemaju štetna dejstva na
organizam. Neki od njih su : maltex – ječmeni slad, rogač, med, ili u krajnjem
slučaju može se koristiti i fruktoza – voćni šećer. Ponekad je u dezert
dovoljno dodati kašiku suvog groždja, seckane smokve, kajsije ili šljive da bi
bilo sladje i bliže onome na šta smo navikli.
Osnovni savet za prelazak na zdraviji način ishrane je da bude postepen.
Polako uvodite nove namirnice, počnite sve obroke sami da pripremate, izbacite
prženje i pečenje kao način pripreme obroka, komnzumirajte što više tečnosti,
prvenstveno vode i čajeve, izbacite sve vrste gaziranih pića i zaslađenih
sokova, sami cedite voće ili ga sameljite u blenderu, počnite da nosite svoje
obroke sa sobom na radno mesto ili u školu, fakultet. Nemojte se vezivati ni za
jedan poznati koncept ishrane : vegeterijanstvo, veganstvo, makrobiotika, raw
food ili slično nego pokušajte da sami nađete svoju ravnotežu, oslušnite svoj
organizam i dajte mu ono što mu je potrebno kako bi i on vama vratio.
ZABLUDE O ZDRAVOJ HRANI
Kada se priča o zdravoj hrani ljudi obično odbacuju činjenicu koliko je ona
neophodna da bi se bolje osećali, funkionisali, imali dovoljno energije za
dnevne aktivnosti i održavali zdravlje na optimalnom nivou. Osnovni razlog tome
su zablude koje su dominirale bez upućenosti pojedinca koliko je lako i
jednostavno okrenuti svoj način ishrane.
Osnovna i najveća zabluda je da je zdrava hrana skupa. Jedan od osnovnih
principa zdravog načina ishrane je da se koriste namirnice sezonski i sa
geografskog porekla stanovanja, što znači da im je nabavna cena tada i najniža.
Možda imena pojedinih sastojaka koji se koriste u zdravoj ishrani deluju
zastrašujuće i skupo, ukoliko bi se nabavljali odjednom, ali prelazak na
zdraviji način pripreme obroka i ne treba da bude drastičan i nagao. Treba dati
vremena organizmu da shvati i prihvati postepenu promenu, kako ne bi došlo do
neželjenih reakcija. Početak je izbacivanje štetnih namirnica - belih ubica :
belo brašno, beli šećer, beli pirinač, kuhinjska so. Većina ljudi smatra da je
napretkom industrije i tehnologije napredovao i način iskorišćenja hranljivih
vrednosti namirnica. Međutim, za brašno to ne važi. U prošlosti se koristilo
belo brašno, mleveno na kamenu, pri čemu se u procesu mlevenja nisu razvijale
visoke temperature koje uništavaju hranljiva svojstva žitarica, što je slučaj u
savremenom načinu pripreme. Preradom šećerne repe takođe dolazi do pojave
štetnih sastojaka, koje treba izbaciti iz svakodnevne upotrebe, a ogoljeni beli
pirinač nema ništa od nutritivnih svojstava koja se u izobilju nalaze u integralnoj
varijanti. Kuhinjska so se može uspešno zameniti morskom, celerovom, susamovom,
takozvani gomašio ili najzdravijom varijantom himalajskom soli. Sledeći korak je
izbacivanje rafinisanih ulja i ubacivanje hladno cedjenih. Zbog sastava i
gustine količina hladno ceđenog ulja u četvoročlanom domaćinstvu ne prelazi
više od 1 lit. za dva meseca, dok bi se količina rafinisanog ulja za isti
period svela na 3-4 lit. Slična je stvar i sa ostalim namirnicama : za vrednost
pola kilograma mesa, koliko je potrebno za ručak za 4 osobe, može da se kupi
pola kilograma leblebija od kojih se napravi ručak i namaz za doručak za 8
osoba. Ukoliko se za doručak kupi kifla i jogurt u pekari, cena zdravog doručka
će biti niža. Jedna šaka bilo koje žitarice: ječam, ovas, raž..., jedna supena
kašika suncokretovog sirovog zrna, pola kašika golice (seme bundeve), kafena
kašičica susama i lanenog semena, kašičica kokosovog brašna, i mala šoljica
sojinog ili pirinčanog mleka, ne prelaze cenu najjeftinijeg doručka iz pekare,
a premašuje energetsku i nutritivnu vrednost nezdravog obroka. Postoji još
veliki broj namirnica : sočivo, proso,
proteinski grašak, bob.. čija je isplativost duplo ili više puta veća od
uobičajnih koje se koriste svakodnevno. Namirnice koje su skuplje : alge, seme
konoplje i sl. ,a koje su inače veliki izvori hranljivih materija se koriste u
malim količinama tako da pakovanje traje duže vreme. Kod nabavke namirnica posebno
treba uzeti u obzir i nutritivnu vrednost i učinak na zdravlje.
*******
ZAPOČNITE SA ZDRAVIM OBROCIMA VEĆ DANAS
Učinite dobru stvar za svoj organizam
Jutro je svakako najlepši deo dana. Najbolje ga je otpočeti osmehom i zdravim obrokom.
Izaberite svoju omiljenu varijantu, shodno Vašim potrebama, jer najvažnije je oslušnuti organizam i dati mu potrebno.
Važno je da napravite kombinaciju koja će svojim nutritivnim svojstvima nahraniti organizam, dati Vam snagu, energiju i elan da budete uspešni i efikasni do narednog obroka.
Najbolje je postepeno preći na zdraviji način pripreme, dati vremena organizmu da prihvati promenu, a i Vama da se snađete i organizujete.
Petodnevna proba
Predlažem da nedelju otpočnete time što ćete poneti sebi doručak na posao, fakultet ili u školu i narednih 5 dana jesti samo to što ste pripremili.
Predlozi jutarnjeg obroka
Skuvane žitarice : ječam, raž, ovas, pšenica, spelta mogu se kombinovati sa semenkama lana, susama, sirovog suncokreta, golice, kokosa, rogača ili kakaoa, preliti biljnim mlekom (pirinčanim, sojinim...) i u potpunosti zadovoljiti kalorijske i nutritivne potrebe organizma u jutarnjim satima. Održavaće stabilnim nivo šećera u krvi, čime se postiže veća efikasnost, koncentracija, izdržljivost i najvažnije otklaja umor, a povećava polet i zadovoljstvo.
Kombinacije namirnica pomažu da se otkloni zasićenost jednom istom vrstom hrane.
Domaći hlebčići u kombinaciji sa pripremljenim namazima takođe pružaju širok spektar raznovrsnosti.
Želim Vam uspešan početak i puno zadovoljstva u pripremi svojih jutarnjih obroka. Obradujte sebe i svoje najdraže.
*******
NOVOGODIŠNJA TRPEZA
Grickalice :
Čips od heljde
Pečene semenke bez soli
Suvo voće sa sirovim bademom i sušenim leblebijama
Falafel i humus
Bezkvasni hlebni štapići
Pita od patlidžana bez masnoća za one koji poste na vodi.
Slatke kuglice od pirinča sa đumbirom
Нема коментара:
Постави коментар