Preporučujemo




KRUPANJ - VIKEND ZDRAVLJA

Pritisnuti brzim tempom života, ljudi koji žive u urbanoj sredini, često zapostavljaju sebe i svoje potrebe. Usled toga dolazi do zdravstvenih tegoba, a skoro sve bolesti su vezane za ne kretanje: kardiovaskularne bolesti, gojaznost, hipertenzija, stres, depresija, napetost, ukočenost vrata i mišića, kratkovidost,...
Iskoristite jedinstvenu priliku za odmor, rekreaciju i učenje!
Boravak u prirodi podoljšava opšte stanje tela, filziološkog, psihičkog i duhovnog. Na ovom vikendu ćete imati sveobuhvatan rad na sebi uz pomoć zdravije ishrane, jutarnjih vežbi, radionica, podsticanja samorazvoja, druženja, razmene iskustava i boravka u netaknutoj prirodi!
Domaćin je Hotel Grand u Krupnju! Okružen izuzeno lepom i očuvanom prirodom, brojnim kulturnoistorijskim spomenicima: spomenkosturnica-Mačkov kamen, prirodnjačkog i etno muzej u Dobropopotočkoj reci, spomen kompleksa-Stolice...
Cena letnje škole u prirodi je 95 eura. Uplatom od 30 eura izvršili ste rezervaciju svog mesta. Ostatak može na 2-3 rate najkasnije do polaska. U cenu je uključeno spavanje sa hotelskim doručkom i večera prvi dan, osiguranje i boravišna taksa, osnovni časovi škole zdravog kuvanja sa dva kompletna ručka i jednom večerom, upoznavanje sa šumskom trpezom, kupanje u šumskom kupatilu, osnovni kurs škole samorazvoja. Prevoz je samostalan i nije uključen u cenu. Organizator ostavlja mogućnost da povezuje učesnike sa automobilima i onima bez, kako bi zajedno putovali i delili troškove puta.

ŽIVOT ČINE MALE STVARI-PROVEDITE VIKEND SA NAMA
      
Naučićete osnovne principe pripreme jela na drugačiji način. Biće to jednostavna  i brza priprema obroka koji će učiniti da se bolje osećate, da povećate svoju životnu i radnu energiju i da podignete
 nivo života stepenk više
     Naučićete kako da probudite svoje unutrašnje biće i zadovoljite svoju večitu težnju za povratkom sebi!!! Setite se onoga što ste zaboravili!!! Pogledajte što vas okružuje!!! Okrenite se prirodi i krenite u šumu!!! Vodimo vas na ŠUMSKO KUPANJE!
     Naučićete zašto se upravo sada, baš u ovome trenutku života, nalazite upravo ovde, gde zapravo i treba da budete! Razlozi zašto ,,odgađate,, sreću ili zašto zaboravljate uživati u ovom trenutku možda će vam se učiniti banalnim posle ove letnje škole u prirodi.                                    

Informacije na  telefon: 064/1362172 Dragoslav Jovanović i 063/7704043 Nada Ličina Udruženje 'Na putu zdravlja' https//www.facebook.com/NaPutuZdravlja


Program vikenda zdravlja

Petak 24. jun 2016.
12,00-16,00 časova okupljanje
16,00-17,30 časova upoznavanje učesnika I čas samorazvoj
18,00-19,00 časova večera                                                                                    
od 19,00 časova šetnja trim stazom i upoznavanje sa šumom
Subota 25. jun 2016.
08,00-08,30 časova jutarnje razgibavanje 

09,00-10,00 časova doručak 

11,00-13,00 časova šumsko kupanje 

13,00-15,00 časova škola zdravog kuvanja-priprema ručka 

17,00-18,00 časova radionica 

18.30 škola zdravog kuvanja-priprema večere

Nedelja  26. jun 2016.
08,00-08.30 časova jutarnje razgibavanje
09,00-09,30 časova doručak
10,00-11,00 časova radionica
11,00-12,00 časova šumsko kupanje
13,00-15,00 časova škola zdravog kuvanja-priprema ručka
15,00-16,00 časova konsultacije sa predavačima i zatvaranje programa.



KUVAJTE I ŽIVITE ZDRAVIJE!!!


******


******


*******


*******



*******


*******




Cilj fesitvala je da modernim, užurbanim i urbanim ljudima približi svet alternativne medicine, zdrave ishrane, upozna ih sa načinima da se opuste, povrate svoju energiju, relaksiraju i lakše rešavaju lične izazove.
Sem izlagačkog dela i promotera magazina o zdravom životu, planirane su i kulinarske radionice kao i dva „kutka“ u kojima će biti poznati savetnici: psiholozi, life coach savetnici, holistički maseri, autori knjiga za lični razvoj, treneri  na časovima fizičkog razvoja
Želimo da zajedno pokažemo da u užurbanom svetu svako može da pronađe svoje načine da se oseća bolje, odmornije, srećnije i zdravije – i koliko je važno da imamo vremena za sebe i svoje bližnje.


*****



 





ZABLUDE O ZDRAVOJ HRANI (nastavak)

Sledeća zabluda je da priprema iziskuje previše vremena, što je u suprotnosti sa stvarnim stanjem. Jedino je važno da se obroci planiraju unapred, a shodno tome i priprema. Kuvanje bilo koje žitarice i ne traje više od 30-tak minuta,  a  svoja nutritivna svojstva ne gube ukoliko stoje tri dana u frižideru, mahunarke takođe. Priprema testenine sa povrćem traje koliko je potrebno testenini da se skuva, znači 15-tak minuta. Kompletan ručak sa čorbicom zahteva samo 30-tak minuta vašeg vremena, što svodi kuvanje namirnica na najkraće moguće vreme čime se zadržavaju nutritivna svojstva i vrednosti, a time povećava unos hranljivih sastojaka hrane u odnosu na klasičnu pripremu obroka. Ako nemate vremena da spremite zdrav obrok, potrudite se da imate spremljene kesice čiji sadržaj čini par kašika mešavine: ovsene ili ražene pahuljice, seckani lešnici ili bademi, seme golice ili suncokreta, seckano suvo voće. Dovoljno je da istresete u flašicu nemasnog jogurta, dobro promućkate i zdrav obrok je spreman, a lišen dodatih šećera i emulgatora koje proizvođači voćnih jogurta dodaju radi pojačavanja ukusa. Nema opravdanja „ na poslu sam, nemam vremena da se zdravo hranim, kupiću nešto u gradu...“. Ovako spremljen obrok omogućiće vam dovoljnu dozu energije jer sadrži složene šećere koji se polako razgradjuju i drže stabilnim nivo šećera u krvi. Kad steknete rutinu da u tašnu ili dečiji ranac ubacite kesicu ovakve suve materije i flašicu jogurta, organizam će naći načina da pokaže svoju zahvalnost.
Takođe jedna od zabluda je da je zdrava hrana nezgodna za nošenje i konzumiranje van kuće. Umesto da deca u školi upotrebljavaju u ishrani čipseve, pekarske proizvode, razne hemijske napitke i palačinke, pripremljeno pod ko zna kakvim uslovima, pripremljen sendvič kod kuće sa domaćim hlebom i namazom, ili izmešano koštunjavo voće u kombinaciji sa semenkama susama, lana, golice, suncokreta i koja sveža voćkica u potpunosti zadovoljavaju nutritivne vrednosti potrebne deci da svoju koncentraciju na času intenziviraju, za razliku od dece koja se prejedaju raznim ne kvalitetnim namirnicama koji utiču na njihovu umrtvljenost i ne angažovanje na časovima. Ista stvar je sa odraslima i odlaskom na posao (studenti, zaposleni..). Zahvaljujući jeftinim sirovinama za proizvodnju ambalaže, jednokratne kutijice su sve dostupnije. Pripremljen doručak je lak za poneti u jednoj od takvih kutijica. Takođe i sveže salatice, ukoliko je neko duže van kuće i potrebno je da ima bar dva obroka.
Jedna od odlučujućih zabluda, koje mnoge odvraća od promene načina ishrane je da ono što je zdravo nema ukus tj. da je bljutavo. Priprema obroka iz kojih se izbacuje so, ili svodi na minimalnu količinu, uvodi u upotrebu širok dijapazon začina, koji podspešuju i pojačavaju ukus hrani koja se priprema. Takođe izbacivanje belog šećera i belog brašna kao osnovnih sastojka pripreme slatkiša, ne isključuje upotrebu slatkih poslastica. Postoje alternativni zaslađivači koji svojim ukusom oplemenjuju a nemaju štetna dejstva na organizam. Neki od njih su : maltex – ječmeni slad, rogač, med, ili u krajnjem slučaju može se koristiti i fruktoza – voćni šećer. Ponekad je u dezert dovoljno dodati kašiku suvog groždja, seckane smokve, kajsije ili šljive da bi bilo sladje i bliže onome na šta smo navikli.

Osnovni savet za prelazak na zdraviji način ishrane je da bude postepen. Polako uvodite nove namirnice,  počnite sve obroke sami da pripremate, izbacite prženje i pečenje kao način pripreme obroka, komnzumirajte što više tečnosti, prvenstveno vode i čajeve, izbacite sve vrste gaziranih pića i zaslađenih sokova, sami cedite voće ili ga sameljite u blenderu, počnite da nosite svoje obroke sa sobom na radno mesto ili u školu, fakultet. Nemojte se vezivati ni za jedan poznati koncept ishrane : vegeterijanstvo, veganstvo, makrobiotika, raw food ili slično nego pokušajte da sami nađete svoju ravnotežu, oslušnite svoj organizam i dajte mu ono što mu je potrebno kako bi i on vama vratio.




ZABLUDE O ZDRAVOJ HRANI




Kada se priča o zdravoj hrani ljudi obično odbacuju činjenicu koliko je ona neophodna da bi se bolje osećali, funkionisali, imali dovoljno energije za dnevne aktivnosti i održavali zdravlje na optimalnom nivou. Osnovni razlog tome su zablude koje su dominirale bez upućenosti pojedinca koliko je lako i jednostavno okrenuti svoj način ishrane.

Osnovna i najveća zabluda je da je zdrava hrana skupa. Jedan od osnovnih principa zdravog načina ishrane je da se koriste namirnice sezonski i sa geografskog porekla stanovanja, što znači da im je nabavna cena tada i najniža. Možda imena pojedinih sastojaka koji se koriste u zdravoj ishrani deluju zastrašujuće i skupo, ukoliko bi se nabavljali odjednom, ali prelazak na zdraviji način pripreme obroka i ne treba da bude drastičan i nagao. Treba dati vremena organizmu da shvati i prihvati postepenu promenu, kako ne bi došlo do neželjenih reakcija. Početak je izbacivanje štetnih namirnica - belih ubica : belo brašno, beli šećer, beli pirinač, kuhinjska so. Većina ljudi smatra da je napretkom industrije i tehnologije napredovao i način iskorišćenja hranljivih vrednosti namirnica. Međutim, za brašno to ne važi. U prošlosti se koristilo belo brašno, mleveno na kamenu, pri čemu se u procesu mlevenja nisu razvijale visoke temperature koje uništavaju hranljiva svojstva žitarica, što je slučaj u savremenom načinu pripreme. Preradom šećerne repe takođe dolazi do pojave štetnih sastojaka, koje treba izbaciti iz svakodnevne upotrebe, a ogoljeni beli pirinač nema ništa od nutritivnih svojstava koja se u izobilju nalaze u integralnoj varijanti. Kuhinjska so se može uspešno zameniti morskom, celerovom, susamovom, takozvani gomašio ili najzdravijom varijantom himalajskom soli. Sledeći korak je izbacivanje rafinisanih ulja i ubacivanje hladno cedjenih. Zbog sastava i gustine količina hladno ceđenog ulja u četvoročlanom domaćinstvu ne prelazi više od 1 lit. za dva meseca, dok bi se količina rafinisanog ulja za isti period svela na 3-4 lit. Slična je stvar i sa ostalim namirnicama : za vrednost pola kilograma mesa, koliko je potrebno za ručak za 4 osobe, može da se kupi pola kilograma leblebija od kojih se napravi ručak i namaz za doručak za 8 osoba. Ukoliko se za doručak kupi kifla i jogurt u pekari, cena zdravog doručka će biti niža. Jedna šaka bilo koje žitarice: ječam, ovas, raž..., jedna supena kašika suncokretovog sirovog zrna, pola kašika golice (seme bundeve), kafena kašičica susama i lanenog semena, kašičica kokosovog brašna, i mala šoljica sojinog ili pirinčanog mleka, ne prelaze cenu najjeftinijeg doručka iz pekare, a premašuje energetsku i nutritivnu vrednost nezdravog obroka. Postoji još veliki broj namirnica :  sočivo, proso, proteinski grašak, bob.. čija je isplativost duplo ili više puta veća od uobičajnih koje se koriste svakodnevno. Namirnice koje su skuplje : alge, seme konoplje i sl. ,a koje su inače veliki izvori hranljivih materija se koriste u malim količinama tako da pakovanje traje duže vreme. Kod nabavke namirnica posebno treba uzeti u obzir i nutritivnu vrednost i učinak na zdravlje.

*******



ZAPOČNITE SA ZDRAVIM OBROCIMA VEĆ DANAS

Učinite dobru stvar za svoj organizam

Jutro je svakako najlepši deo dana. Najbolje ga je otpočeti osmehom i zdravim obrokom.
Izaberite svoju omiljenu varijantu, shodno Vašim potrebama, jer najvažnije je oslušnuti organizam i dati mu potrebno.
Važno je da napravite kombinaciju koja će svojim nutritivnim svojstvima nahraniti organizam, dati Vam snagu, energiju i elan da budete uspešni i efikasni do narednog obroka.
Najbolje je postepeno preći na zdraviji način pripreme, dati vremena organizmu da prihvati promenu, a i Vama da se snađete i organizujete.

Petodnevna proba

Predlažem da nedelju otpočnete time što ćete poneti sebi doručak na posao, fakultet ili u školu i narednih 5 dana jesti samo to što ste pripremili.

Predlozi jutarnjeg obroka

Skuvane žitarice : ječam, raž, ovas, pšenica, spelta mogu se kombinovati sa semenkama lana, susama, sirovog suncokreta, golice, kokosa, rogača ili kakaoa, preliti biljnim mlekom (pirinčanim, sojinim...) i u potpunosti zadovoljiti kalorijske i nutritivne potrebe organizma u jutarnjim satima. Održavaće stabilnim nivo šećera u krvi, čime se postiže veća efikasnost, koncentracija, izdržljivost i najvažnije otklaja umor, a povećava polet i zadovoljstvo.
Kombinacije namirnica pomažu da se otkloni zasićenost jednom istom vrstom hrane.

Domaći hlebčići u kombinaciji sa pripremljenim namazima takođe pružaju širok spektar raznovrsnosti.

Želim Vam uspešan početak i puno zadovoljstva u pripremi svojih jutarnjih obroka. Obradujte sebe i svoje najdraže.

 *******



NOVOGODIŠNJA TRPEZA

Grickalice :

Čips od heljde
Pečene semenke bez soli
Suvo voće sa sirovim bademom i sušenim leblebijama


 Falafel i humus

 

Bezkvasni hlebni štapići


Pita od patlidžana bez masnoća za one koji poste na vodi.


Slatke kuglice od pirinča sa đumbirom



Нема коментара:

Постави коментар