29. 1. 2013.

KEKS

Korišćenje i upotreba GMO namirnica postaje veliki problem i tema kojoj pridajemo sve veći značaj. 
Do skoro je zakonom bilo regulisano - zabranjeno gajenje GMO namirnica kao i njihova upotreba za masovnu proizvodnju, međutim stvari se menjaju. Da li smo do sada, ne znajući, koristili ili ne pitanje koje u ovom trenutku i nema smisla. Da bi u budućnosti izbegli bar deo neadekvatnih namirnica najbolje je da svoje obroke, užine i grickalice sami pripremamo od namirnica čije poreklo znamo.  
Šokirana današnjim tekstom o GMO keksu morala sam pripremiti jednu vrstu i podeliti sa Vama, kako bi videli jednostavnost pripreme. Moja deca, kao i sva ostala vole kupovne keksiće, ali kada ne kupujem i pravim sama, nemaju izbor. Evo jednog lepog i super ukusnog keksa koji nestane čim se napravi.


Sastojci :
2 kašike susama
3 kašike suncokreta
5 kašika kokosa
3 kašike fruktoze
2 kašike maltexa
1 kašika cimeta
4 kašike raženog brašna
6 kašika pšeničnog integralnog brašna
3 kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja
2 dcl kisele vode
malo soli i sode bikarbone



Sve sastojke zamesiti dok se masa ne ujednači. U tanjir staviti kokos oko 6 kašika, oblikovati keksiće i uvaljati u kokos. Ukoliko su veći komadi peći na 180C oko 35 min, a ukoliko su manji oko 20 min. Vreme pripreme je 10-tak minuta, ukusi promeljivi jer sastojke možete menjati čime dobijate raznovrsnost ukusa i to je  najmanje čime možete obradovati sebe i svoju decu.  
Prijatno!!





Нема коментара:

Постави коментар