Sezona
je paradajza. Jako korisna namirnica koja ima lekovita svojstva, male
hranljive vrednosti - 100 gr sadrži samo 23 kalorije. Mnogi kazu da
oblik određenog ploda utiče na određeni organ čovečijeg organizma.
Paradajz preporučuju za poboljšanje rada srca. Zatim kažu da određena
boja namirnica utiče na povećanje energetske aktivnosti čakre u
odgovarajućoj boji. Bilo da ga koristite za poboljšanje rada srca ili da
bi povećali aktivnost prve čakre ili bez ikakvog osvrta na ove dve
stvari, ova namirnica bi trebala da bude uključena u vaš letnji meni.
Kuvanjem mu se poboljšavaju svojstva, pa ne treba brinuti oko toga da li
ćete nešto propustiti ukoliko ga ne jedete presnog. Moje iskustvo je da
ga podjednako koristim u oba oblika. Jako je bogat likopenom koji
uništava slobodne radikale, te povećava vitalnost organizma i pomaže u
borbi sa štetnim efektima koji su nastali prisustvom slobodnih radikala.
3 paradajza
1 litar prečišćene vode
biber, maslinovo ulje
bosiljak
Paradajz
očistiti od petiljke, jer sadrži solanin, sustancu koja nije dobra za
organizam. Ukoliko imate neki jači aparat za mlevenje, samleti sve
zajedno sa korom. Dobar aparat postiže da se i semenke jednako dobro
samelju. Dobijenu masu prodinstati na niskoj temperaturi oko 10 minuta.
Zatim dodati prokuvalu vodu i sačekati da baci ključ. Isključiti ringlu
pa dodati biber i 1 kašičicu maslinovog ulja. Ukoliko je potrebno možete
dodati i malo nerafinisane morske soli, mada se ne preporučujuje jer
natrijum uništava kalijum koji se nalazi u paradajzu. Servirati pa
dodati malo sušenog bosiljka. Možete dodati i sveže seckanog peršuna
zavisno od toga šta vam se više sviđa. Meni je kombinacija sa sušenim
bosiljkom dobitna. Uživajte, prijatno!!!
Нема коментара:
Постави коментар