9. 8. 2015.

AH TAJ PARADAJZ




Sezona je paradajza. Jako korisna namirnica koja ima lekovita svojstva, male hranljive vrednosti - 100 gr sadrži samo 23 kalorije. Mnogi kazu da oblik određenog ploda utiče na određeni organ čovečijeg organizma. Paradajz preporučuju za poboljšanje rada srca. Zatim kažu da određena boja namirnica utiče na povećanje energetske aktivnosti čakre u odgovarajućoj boji. Bilo da ga koristite za poboljšanje rada srca ili da bi povećali aktivnost prve čakre ili bez ikakvog osvrta na ove dve stvari, ova namirnica bi trebala da bude uključena u vaš letnji meni. Kuvanjem mu se poboljšavaju svojstva, pa ne treba brinuti oko toga da li ćete nešto propustiti ukoliko ga ne jedete presnog. Moje iskustvo je da ga podjednako koristim u oba oblika. Jako je bogat likopenom koji uništava slobodne radikale, te povećava vitalnost organizma i pomaže u borbi sa štetnim efektima koji su nastali prisustvom slobodnih radikala.

PARADAJZ ČORBA

3 paradajza
1 litar prečišćene vode
biber, maslinovo ulje
bosiljak

Paradajz očistiti od petiljke, jer sadrži solanin, sustancu koja nije dobra za organizam. Ukoliko imate neki jači aparat za mlevenje, samleti sve zajedno sa korom. Dobar aparat postiže da se i semenke jednako dobro samelju. Dobijenu masu prodinstati na niskoj temperaturi oko 10 minuta. 



Zatim dodati prokuvalu vodu i sačekati da baci ključ. Isključiti ringlu pa dodati biber i 1 kašičicu maslinovog ulja. Ukoliko je potrebno možete dodati i malo nerafinisane morske soli, mada se ne preporučujuje jer natrijum uništava kalijum koji se nalazi u paradajzu. Servirati pa dodati malo sušenog bosiljka. Možete dodati i sveže seckanog peršuna zavisno od toga šta vam se više sviđa. Meni je kombinacija sa sušenim bosiljkom dobitna. Uživajte, prijatno!!!


 






Нема коментара:

Постави коментар