6. 12. 2012.

DOMAĆI HLEB


Nema ništa lepše, ukusnije i zdravije od domaćeg hleba, bez kvasca i aditiva.  Možda na prvi pogled deluje komplikovano mesiti hleb, ali priprema traje čitavih 10 minuta. A ispečen hleb je jestiv tri dana, čak možete da ga odložite u frižider čime mu produžavate trajanje za još dan - dva, a ujedno i sprečavate da se osuši i drobi pri sečenju.



Recept :

5 kašika heljdinog brašna
5 kašika ovsenog brašna
5 kašika ovsenih mekinja
3 kašike ovsenih pahuljica
12 kašika pšeničnog integralnog brašna
3 kašike sirovog suncokreta
3 kašike golice (sirovo seme bundeve)
3 kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja
1 kašičica morske ili celerove soli
1/2 kašičice sode bikarbone
voda ili kisela voda

Sve sastojke izmešati i na kraju dodati vodu, ovaj put sam pravila sa običnom vodom mada preferiram kiselu, ali nisam imala, a napolju je hladno pa mi se nije izlazilo :). Vodu dodavati polako tako da se masa objedini da može da se zamesi. Ukoliko preterate sa vodom uvek možete dodati pšeničnog brašna. Treba paziti da testo ne bude suviše tvrdo, kad se uzme u ruku da je malo lepljivo. Pripremljenu masu staviti u vatrostalnu posudu, poklopiti i staviti u rernu na 200C i peći 1 sat i 15 minuta. Često umesto hleba u komadu, pravim male hlebčiće ili kajzerice. U tom slučaju vreme pečenja se skraćuje na 40 minuta i peče se u plehu bez pokrivanja. To bude zgodnija varijanta za poneti na posao ili spakovati deci u ranac za užinu. Inače je dobro ukoliko neko više voli koricu hleba, pa je time u svakom parčetu dobija. Ovaj put nisam imala ništa od zdravih namaza pa sam namazala kokosovo ulje (umesto masti koje su koristile naše bake).



Нема коментара:

Постави коментар