21. 1. 2013.

KROMPIR ČORBA




Najčešće korišćena namirnica na našim prostorima je svakako krompir, bogat hranljivim sastojcima i lekovitim materijama. Najvažnija karakteristika koja mene  stimuliše da ga ponekada koristim je da održava neutralnu PH vrednost organizma zahvaljujući kalijumu koji smanjuje kiselu reakciju. Takođe je bogat kalcijumom, fosforom, gvožđem, bakrom, vitaminima A, B1, B2 i vitaminom C. Da bi se održao C vitamin u krompiru i maksimalno iskoristio važno je kako se priprema. Najveća iskorišćenost C vitamina je ako se peče u rerni bez ljuštenja i seckanja. Ukoliko se oljušti i kuva nasečen C vitamin se u potpunosti gubi, ali je iskoristivost ostalih sastojaka prisutna i takođe važna. 
Bogat je skrobom pa se dijabetičarima isključuje iz ishrane. Naučno je dokazano da sadrži kukoamine, prirodne sastojke koji snižavaju krvni pritisak. Ovi sastojci se više nalaze u kuvanom nego u pečenom krompiru. Pri pečenju treba voditi računa da se ne prelazi temperatura od 175C jer se povećava  koncentracija akrilamida, a on je jedan od izazivača raka i nastaje visokim zagrevanjem skrobnih namirnica.

Za one koji vole krompir i ne mogu da žive bez njega evo recepta za jednu najcool čorbu, po rečima moje dece, bez C vitamina, koja će pomoći u hladnim zimskim danima da zagrejete organizam.


Potrebni sastojci :


1-2  krompira

½  kašike sušene šargarepe

½ kašičice celerove soli

Biber

Kari

Svež peršun



Iseckati krompir na kockice, dodati sušenu šargarepu, naliti vodom – količina vode ne treba da bude velika, koliko da se prekrije namirnice, staviti da se kuva. Kada je krompir skuvan izmiksati sve sastojke, naliti vodom, količina zavisi od željene gustine. Dodati biber, celerovu so i kari (oko pola kašičice). Ostaviti da proključa. Ugasiti ringlu i dodati seckani peršun. Služiti toplo.

Нема коментара:

Постави коментар