Sedimo prijateljica
i ja, razne teme pretresamo i između ostalog dođosmo i do mladog luka. Shvatim
da je potrebno i nešto o tome da napišem.
Mladi luk, još
jedan vesnik proleća, je višestruko koristan u periodu posle zime i potreban je
organizmu da pojača čišćenje toksina.
Bogat je C i A
vitaminima, kalijumom, kalcijumom, fosforom i B vitaminima. Zbog svojih
lekovitih svojstava izuzetno je efikasan za podizanje i održavanje funkcije
imunog sistema, olakšava varenje, smanjuje količinu kancerogenih sastojaka
unetih konzumacijom mesa, snižava pritisak, holesterol, topi masnoće i utiče na
smanjenje šećera u krvi.
Čim krene, iz
sve snage navalim, pa bio svež ili dodat pri pripremi jela. Međutim kod nekih ljudi
postoji intolerancija na njega pa dolazi do tegoba prilikom varenja. U tom
slučaju najbolje ga je koristiti u prerađenom stanju. Prvo se potopi u
slanu vodu oko 10-tak min, da odstoji, a zatim se ubacuje u jela. Presna
varijanta je bogatija korisnim sastojcima, ali ni konzumacija i iskorišćenost
nutritivnih sastojaka pri pripremi jela nije zanemarljiva.
Prema tome
navalite, pa kako god vam prija!!!
I ne zaboravite na varijantu mladog belog luka.
Нема коментара:
Постави коментар