Tolike godine
živimo u zabludi da nam je mleko neophodno za rast, razvitak i jačanje kostiju
zbog kalcijuma koji sadrži.
Međutim zbog nesvarivosti mleka, jetra izvlači kalcijum iz kostiju
čime se postiže kontraefekat, i dovodi do raznih oboljenja koje su uzrokovane manjkom
kalcijuma.
Najjači argument za ubeđivanje da je mleko zdravo je taj da je i jedini izvor
kalcijuma.
Međutim biljke su takođe veliki izvori kalcijuma. Jedan od najvećih
izvora kalcijuma je susam, koji može biti korišćen u svakodnevnoj ishrani
ubacivanjem u hleb, palačinke, razna slana jela i poslastice.
Da bi se postigla
najbolja iskorišćenost sastojaka potrebno ga je samleti. Postoji i varijanta
susamovog putera koja se naziva taan ili tahini koji je osnova za pravljenje
raznih zdravih namaza.
Osim susama
velike količine kalcijuma ima u kombu algi, čak 14 puta više nego u mleku, Takođe
su suve smokve, rogač, kelj, soja i badem samo neki od plodova koji
sadrže više kalcijuma.
Evo recepta za jednu od omiljenih dečijih poslastica koje se prave sa mlekom.
1 jaje
1 kašika pirinčanog mleka
2 dcl tople vode
2 dcl kisele vode
1/2 kašičice soli
1 kašičica dekstroze
3 kašike heljdinog brašna
6 kašika pšeničnog inregralnog brašna
2 kašike suncokretovog hladnoceđenog ulja
Sve sastojke pomešati i ujednačeno umutiti. Ispeći palačinke i filovati.
Slani fil :
Na palačinku staviti 2 kašičice sitno mlevenog susama, 1 kašiku taana, par zrna golice, par zrna suncokreta, 1 kašičicu mlevenog lana i malo suvog bosiljka, zaviti i poslužiti.
Slatki fil :
Na palačinku staviti 2 kašičice malteksa ili meda, 2 kašičice kokosovog brašna, 1 kašičicu krupno mlevenog badema, zaviti i uživati.
Posle ovih palačinki koje su krcate kalcijumom, više nikada nećete praviti sa kravljim mlekom.
Нема коментара:
Постави коментар