14. 8. 2015.

OSVEŽAVAJUĆI SOK






Ove vrućine iziskuju povećan unos tečnosti. Ponekada mi dosadi velika količina vode koju u toku dana unosim, pa napravim poneko osvežavajuće piće. Posle vožnje rolera imala sam potrebu da popijem neki voćni sok, pa sam smućkala sledeću kombinaciju:

1 šargarepa
5 cm đumbira
1 mali krastavac
1 limun
1 kašičica cimeta

Oljuštenu šargarepu, krastavac, limun i đumbir sam ubacila u seckalicu i iseckala na najsitnije - izgledalo je kao kaša za bebe. Dodala sam 1 litar prečišćene vode i još malo seckala na najvećoj brzini. Na kraju sam dodala kašičicu cimeta, sve promešala i sipala u stakleni bokal. Ukoliko volite gušću varijantu soka možete odmah služiti, uz dodatak par kockica leda. Ja više volim bistrije sokove, pa sam sačekala da se isitnjeni sastojci slegnu. Ovako pripremljen sok odmah ubacite u frižider, jer velike vrućine mogu da prouzrokuju nastanak štetnih mikroorganizama.
Krastavac u ovom soku ne treba da vas uplaši, jer jako je koristan i pomaže da se mišići oporave posle fizičke aktivnosti. Što se tiče ukusa u ovom odnosu se ne oseća, a po sopstvenom ukusu možete dozirati određene namirnice.
Pokušajte da napravite jedan jako ukusan i osvežavajući letnji napitak. Uživajte!!!
  

9. 8. 2015.

OPET PARADAJZ



Još uvek se sve vrti oko paradajza. Osvežavajući ukus po ovim vrućinama baš prija i rado ga koristim. Evo recepta preliva za taljatele sa spanaćem.

1 manja glavica crnog luka
2 srednja paradajza
1 manja crvena paprika
1/2 manje tikvice
malo parče patlidžana
1 kaška golice
so, biber, tamari sos, aleva paprika, sušeni bosiljak
susam za posip ili parmezan

Glavicu crnog luka i paradajz očišćen od petiljke samleti u blenderu i staviti da se dinsta na umerenoj temperaturi. Posle 10-tak minuta dodati seckanu papriku, tikvicu i patlidžan. Ostaviti da povrće omekne, oko 5 minuta. Dodati začine, promešati pa dodati isceđene skuvane taljatele. Isključiti vatru, sačekati par minuta pa preliti maslinovim uljem. Servirati toplo, posuti susamom ili parmezanom. Prijatno!!! 











AH TAJ PARADAJZ




Sezona je paradajza. Jako korisna namirnica koja ima lekovita svojstva, male hranljive vrednosti - 100 gr sadrži samo 23 kalorije. Mnogi kazu da oblik određenog ploda utiče na određeni organ čovečijeg organizma. Paradajz preporučuju za poboljšanje rada srca. Zatim kažu da određena boja namirnica utiče na povećanje energetske aktivnosti čakre u odgovarajućoj boji. Bilo da ga koristite za poboljšanje rada srca ili da bi povećali aktivnost prve čakre ili bez ikakvog osvrta na ove dve stvari, ova namirnica bi trebala da bude uključena u vaš letnji meni. Kuvanjem mu se poboljšavaju svojstva, pa ne treba brinuti oko toga da li ćete nešto propustiti ukoliko ga ne jedete presnog. Moje iskustvo je da ga podjednako koristim u oba oblika. Jako je bogat likopenom koji uništava slobodne radikale, te povećava vitalnost organizma i pomaže u borbi sa štetnim efektima koji su nastali prisustvom slobodnih radikala.

PARADAJZ ČORBA

3 paradajza
1 litar prečišćene vode
biber, maslinovo ulje
bosiljak

Paradajz očistiti od petiljke, jer sadrži solanin, sustancu koja nije dobra za organizam. Ukoliko imate neki jači aparat za mlevenje, samleti sve zajedno sa korom. Dobar aparat postiže da se i semenke jednako dobro samelju. Dobijenu masu prodinstati na niskoj temperaturi oko 10 minuta. 



Zatim dodati prokuvalu vodu i sačekati da baci ključ. Isključiti ringlu pa dodati biber i 1 kašičicu maslinovog ulja. Ukoliko je potrebno možete dodati i malo nerafinisane morske soli, mada se ne preporučujuje jer natrijum uništava kalijum koji se nalazi u paradajzu. Servirati pa dodati malo sušenog bosiljka. Možete dodati i sveže seckanog peršuna zavisno od toga šta vam se više sviđa. Meni je kombinacija sa sušenim bosiljkom dobitna. Uživajte, prijatno!!!