19. 3. 2013.

ZA ILI PROTIV MESA

Meso iz uvoza

Piletina

Na linku iznad možete videti šta se dešava na našem tržištu mesa.
Do sada se stalno provlačila dilema da li je meso korisno za ljudsku upotrebu ili ne. Podeljena mišljenja su nešto što svakako zbunjuje. Prateći razne studije iz oblasti ishrane shvatila sam da umerenost ni u čemu nije štetna. Međutim, ako izvor mesa nije poznat, bolje ga je preskočiti. Ako se preskače, neko će pitati odakle da uzimamo amino kiseline koje se nalaze u mesu. Biljke su takođe veliki izvori kompletnih proteina i amino kiselina, a kombinacija leblebija sa pirinčem ili krompirom stvara aminokiseline koje se nalaze u mesu. Zbog toga možete svoju ishranu okrenuti i u pravcu biljnih proteina, pogotovo ako nemate meso domaćih proverenih proizvođača. 

Evo predloga jednog kompletno proteinskog ručka :

2 šolje skuvanih leblebija (predhodno natapanih)
2 šolje kockica oljuštenog krompira
1 šolja kockica bundeve
1/2 šolje seckanog praziluka
So, biber, kurkuma, bosiljak, peršun, beli luk, aleva paprika, maslinovo ulje

Praziluk ubaciti u šerpu, dodati malo vode i staviti na srednju temperaturu da se izdinsta. Posle desetak minuta dodati bundevu, krompir i leblebije, naliti vodom i ostaviti da krčka dok se krompir ne skuva. Kada je skuvan, viljuškom izgnječiti nekoliko krompira i bundevu da bi se dobila gustina. Ukoliko je previše gusto može se dodati voda. Isključiti ringlu i dodati so, biber, alevu papriku, kurkumu, bosiljak, promešati da se ujednači i odozgo staviti beli luk, peršun i maslinovo ulje. 

Uživajte isto onoliko koliko i ja svaki put kada pripremim ovo jelo.