30. 12. 2012.

GULAŠ OD MORSKIH PLODOVA


Ulepšajte sebi praznike i pojedite nešto zdravo i ukusno.

100 gr praziluka
400 gr morskih plodova
1 šolja kuvanog nauta (leblebije)
2 kašike iseckanog paradajza ili domaćeg pirea
1 kašika maslinovog ulja
Začini : celerova so, biber, kurkuma, može chilli ili kajen paprike, 2 čena belog luka i seckan peršun


Izdinstati praziluk na vodi oko 5-7 min, dodati paradajz, morske plodove i kuvane leblebije. Dinstati oko 10-tak min na umerenoj temperaturi dok morski plodovi ne otpuste. Isključiti ringlu, dodati maslinovo ulje i začine. Staviti u tanjir, posuti listićima svežeg bosiljka i služiti toplo.

Prijatno.

Postupak za kuvanje leblebija :

Zrna oprati i potopiti preko noći u dublju posudu preliveno vodom. Ujutru vodu prosuti , naliti novu i staviti da se kuva na umerenoj temperaturi 2-3 sata. Vodu iscediti i leblebije su spremne za upotrebu.




7. 12. 2012.

TOPLA ČOKOLADA





Evo dokaza da topla čokolada može da bude zdrava i okrepljujuća pogotovo u ovim hladnim danima ili posle napornog treninga.

2 zrele banane
3 kašičice kakao praha
2 kašičice pirinčanog mleka u prahu
1,5 dcl vrele vode
malo vanile, cimeta i narendanog muskantnog oraščića

Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Gustinu tople čokolade po želji menjate na osnovu dodate vode.
Odozgo možete dodati krupnije mleven badem ili kokos. Ulepšajte hladna zimska popodneva zdravom toplom čokoladom.

6. 12. 2012.

DOMAĆI HLEB


Nema ništa lepše, ukusnije i zdravije od domaćeg hleba, bez kvasca i aditiva.  Možda na prvi pogled deluje komplikovano mesiti hleb, ali priprema traje čitavih 10 minuta. A ispečen hleb je jestiv tri dana, čak možete da ga odložite u frižider čime mu produžavate trajanje za još dan - dva, a ujedno i sprečavate da se osuši i drobi pri sečenju.



Recept :

5 kašika heljdinog brašna
5 kašika ovsenog brašna
5 kašika ovsenih mekinja
3 kašike ovsenih pahuljica
12 kašika pšeničnog integralnog brašna
3 kašike sirovog suncokreta
3 kašike golice (sirovo seme bundeve)
3 kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja
1 kašičica morske ili celerove soli
1/2 kašičice sode bikarbone
voda ili kisela voda

Sve sastojke izmešati i na kraju dodati vodu, ovaj put sam pravila sa običnom vodom mada preferiram kiselu, ali nisam imala, a napolju je hladno pa mi se nije izlazilo :). Vodu dodavati polako tako da se masa objedini da može da se zamesi. Ukoliko preterate sa vodom uvek možete dodati pšeničnog brašna. Treba paziti da testo ne bude suviše tvrdo, kad se uzme u ruku da je malo lepljivo. Pripremljenu masu staviti u vatrostalnu posudu, poklopiti i staviti u rernu na 200C i peći 1 sat i 15 minuta. Često umesto hleba u komadu, pravim male hlebčiće ili kajzerice. U tom slučaju vreme pečenja se skraćuje na 40 minuta i peče se u plehu bez pokrivanja. To bude zgodnija varijanta za poneti na posao ili spakovati deci u ranac za užinu. Inače je dobro ukoliko neko više voli koricu hleba, pa je time u svakom parčetu dobija. Ovaj put nisam imala ništa od zdravih namaza pa sam namazala kokosovo ulje (umesto masti koje su koristile naše bake).



4. 12. 2012.

RAŽENA TESTENINA SA POVRĆEM



Iseckati praziluk, patlidžan i bundevu. Dodati malo vode i ostaviti da se izdinsta oko 10-tak min, dok ne omekne. Dodati tamari sos, biber, kurkumu, bosiljak, gomašio, alevu papriku, chilli papriku i skuvanu raženu testeninu. Promešati da se ujednači, isključiti ringlu, dodati maslinovo ulje i seckan beli luk. Služiti toplo. U tanjir dodati svež bosiljak. 

Zdrav i ukusan obrok, a vreme pripreme 25 min :)